Ciepły powiew w naszych kuchniach
Nie trzeba wsiadać w samolot i lecieć na Sycylię lub na Kretę, aby zasmakować we włoskich oraz greckich potrawach. Dziś bez problemu kupimy produkty oraz przyprawy, dzięki którym uda się wyczarować pyszne dania w domowych warunkach – pozostając setki kilometrów od ich ojczyzn.
To bardzo ważna i pozytywna informacja. Włączając do naszych domowych menu typowe propozycje południowe robimy sobie smaczną przysługę.
Urozmaicamy bowiem typowo polski jadłospis, który choć wspaniały, bywa jednak dość kaloryczny i ciężkawy. Południowe podejście do kulinariów jest nieco inne, kładzie silny nacisk na rolę świeżych warzyw, pomidorów i lekkiego mięsa.
Jeśli mamy wątpliwości, jak się zabrać za greckie i włoskie tematy, sięgajmy bez oporów po fachową literaturę. Książek i poradników poświęconych kuchni z południa Europy w księgarniach nie brakuje.
Obejdziemy się nawet bez nich, ponieważ to internet jest niewyczerpaną kopalnią wypróbowanych przepisów i smakowitych receptur. Reszta to już kwestia zrobienia odpowiednich zakupów.