Grecy nie gęsi, swoją kuchnię mają!
Tradycje kulinarne Hellady są nie mniej bogate niż te, którymi mogą pochwalić się Włosi. Nie da się ukryć, że kuchnia grecka również jest szeroko znana poza granicami swojej ojczyzny, choć nie odniosła aż takiego sukcesu komercyjnego jak spaghetti, pizza czy lasagne. Tak czy siak w każdym większym mieście działa przynajmniej kilka greckich knajp, a to pokazuje, że zainteresowanie tą kuchnią jest niemałe.
Greckie przysmaki pociągają, ponieważ wpisują się w model śródziemnomorski, ale równocześnie są doprawione specyficzną, bałkańską nutą. Stąd obecność wśród greckich specjałów elementów, których we Włoszech nie znajdziemy. Greckie motywy są atrakcyjne dla konsumentów z różnych stron świata, a w szczególności dla Europejczyków z północy, którzy chcą zasmakować w gorących klimatach.
Dla wielu Polaków Grecja jest już krajem nieomal egzotycznym. Grecką modę wykorzystują również sieci handlowe. Na przykład niemiecki Lidl regularnie organizuje „tygodnie greckie”, kiedy to oferowane są produkty z tego kraju lub inspirowane oryginalnymi recepturami.