Zdrowa kuchnia – parowar, szybkowar i wolnowar
Zdrowa dieta powinna być ważna dla każdego człowieka. Właściwe odżywianie się pozwala zachować smukłą sylwetkę, a także zdrowie. Do przygotowywania pełnowartościowych posiłków przydadzą się parowar, szybkowar i wolnowar.
Czym różnią się te urządzenia i który z nich wybrać? Parowar wyposażony jest w zbiornik na wodę, pojemniki, tacki oraz pokrywę. Natomiast wolnowar składa się z ceramicznej misy z pokrywką, gdzie wkładamy potrawę oraz obudowy, do której wkłada się tę misę. Szybkowar przypomina swoją budową duży garnek z pokrywą.
Wszystkie z wymienionych urządzeń kuchennych pozwalają na przygotowanie pełnowartościowych potraw. Przyrządzenie dań w parowarze sprawia, że produkty nie tracą witamin oraz wartości odżywczych. Możemy gotować w nim zarówno warzywa, jak i ryby czy kasze.
Jak sama nazwa wskazuje, potrawy w wolnowarze gotują się naprawdę wolno. Nawet od 8 do 10 godzin. Pozwala to jednak na zachowanie aromatu.
Dobrze jest przyrządzić w nim bigos lub gulasz. Szybkowar to dobra opcja dla ludzi żyjących w biegu. Gotowanie jest skrócone do minimum, ale nie odbija się to na smaku dań.
www.lajf-ml.pl